Sen o velké kavárně – příběh Josefy Heichenwalderové

Jako malá holka vyslechla pohádkový příběh o prvním pražském kavárníkovi Deodatovi a rozhodla se, že až vyroste, otevře si největší a nejkrásnější kavárnu v Praze. V úterý 18. října 2016 bude Roman Hartl vyprávět v Galerii Samson-Cafeé v Rakovníku úchvatný příběh rakovnické rodačky Josefy Heichenwalderové (1808-1893), majitelky první pražské velkokavárny, otevřené v roce 1846. Začátek přednášky je v 16 hodin.

Proč Pražanům zpočátku káva nechutnala? A kde stála první pražská kavárna? A kterou pohádkou se nechala Josefa Heichenwalderová inspirovat, když budovala svou první pražskou velkokavárnu, která patřila k nejelegantnějším podnikům v celé Evropě? A které dnes běžně používané slovo mimoděk prosadila podnikavá rakovnická rodačka do českého jazyka? A co s tím vším měl společného Karel Havlíček Borovský?

Odpovědi se dozvíte na poutavé přednášce, na kterou vás zve Muzeum T. G. M. Rakovník a Městská knihovna Rakovník. Přednáška se koná v rámci výstavy Hořké zlato, kterou v Galerii Samson-Cafeé můžete navštívit do 4. listopadu.

Sen o velké kavárně - plakát

Příspěvek byl publikován v rubrice Akce a jeho autorem je admin. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *