Dvakrát na Jesenickém festiválku – vycházka po stopách Franze Fassla a přednáška o smírčích křížích

Letošní, už osmnáctý ročník Jesenického festiválku, zasvěceného přírodním sportům, cestování a objevování výjimečné krajiny Jesenicka, nabídne i dvě setkání s Romanem Hartlem, a to v sobotu 22. října. Od 10 hodin povede vlastivědnou vycházku městem Jesenice a jeho nejbližším okolím nazvanou Po stopách Franze Fassla, od 16 hodin bude v kulturním domě přednášet o tajemných smírčích křížích.

Po stopách Franze Fassla

Vlastivědná komentovaná vycházka ke 110. výročí slavnostního zprovoznění jesenické vodárny. Za starosty Franze Fassla prožilo město Jesenice svou zlatou éru. Na přelomu devatenáctého a dvacátého století vybudoval z Jesenice moderní venkovské město, které bylo ostatním vzorem. Postavil novou školní budovu, do města přivedl železnici a v neposlední řadě vybudoval moderní vodovodní systém, který vynikal nejen technickou kvalitou, ale i krásou. Spuštěn byl právě před stodeseti lety a slouží dodneška. Vydejte se po stopách Franze Fassla a využijte unikátní příležitost nahlédnout do jedné ze dvou secesních jesenických vodáren.

Sraz účastníků vycházky v 10 hodin v autokempu. Délka vycházky cca 3 km.

Jesenická vodárna na dobové pohlednici

Jesenická vodárna na dobové pohlednici

Tajemné smírčí kříže

Veselé historky o nich neuslyšíte. Na smírčích křížích, roztroušených v okolí Jesenice, leží tajemný stín smrti. Smírčí kříže jsou pomníky tragických událostí, ať už opravdových nebo vybájených lidskou fantazií. Kde se smírčí kříže vzaly, kam se vydat za těmi nejzajímavějšími a proč jsou na některých podivné hluboké důlky?

Přednáška se koná v kulturním domě na Náměstí Míru, začátek je v 16 hodin.

Smírčí kříž ve Stebně

Smírčí kříž ve Stebně

Více informací o Jesenickém festiválku najdete na této stránce

Příspěvek byl publikován v rubrice Akce a jeho autorem je admin. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *